Probleme ortopedike

Luksacioni i bërrylit (dalja nga vëndi)

Artikulacioni i bërrylit megjithëse është shumë i kompletuar mund të luksohet (të dalë nga vëndi). Shpesh kjo ndodh pas një traume sportive (rugby, hockey, ski, basket, xhudo, surf, gara me motoçikleta, futboll). Luksacioni i bërrylit përfaqëson 10% të traumave të këtij artikulacioni. Egzistojnë dy lloje luksacionesh: luksacioni posterior (90% të rasteve) dhe luksacioni anterior (10% …

Luksacioni i bërrylit (dalja nga vëndi) Read More »

Ndrydhja (distorsioni) i kyqit të këmbës

Paraqet një nga traumat më të shpeshta në sport dhe jetë. Zakonisht dëmtohet kompartmenti i jashtëm (80% të rasteve) pas traumës së përthyerjes së këmbës nga brënda e cila shkakton tërheqjen apo këputjen e ligamenteve dhe  demtime të kapsulës artikulare. Traumat me përthyerje të këmbës nga brënda shkaktojnë një dëmtim të ligamentit deltoid i cili …

Ndrydhja (distorsioni) i kyqit të këmbës Read More »

Artroza e kockave te legenit (coxarthrosis)

Artroza është një sëmundje e cila prek artikulacionet dhe shkaktohet nga dëmtimi i indit kërcor artikular që gjendet ndërmjet dy kockave. Humbja e këtij indi kërcor bën që kockat të fërkohen me njëra-tjetrën dhe të shtypen duke çuar në dhimbje, inflamacion dhe deformime të përhershme të artikulacionit.  Artroza zakonisht paraqitet në artikulacionet që kryejnë më …

Artroza e kockave te legenit (coxarthrosis) Read More »

Lëndimet e gjurit – Ligamenteve kolaterale

Ligamenti kolateral medial (LKM) dhe ligamenti kolateral lateral (LKL) janë dy struktura të ngjitura nga kocka e femurit tek kocka e tibisë në anën e brendshme dhe të jashtme të gjurit. Funksioni i tyre është të ndalojnë ose të paktën të kufizojnë zhvendosjen e kockave të femurit dhe tibias kur këmba perdredhet nga jashtë ose …

Lëndimet e gjurit – Ligamenteve kolaterale Read More »

Dhimbja e bërrylit (Epikondiliti)

Bëhet fjalë për një patologji që karakterizohet nga dhimbje në pjesën anësore të bërrylit (epikondili), e cila prek kryesisht (por jo vetëm) pacientë që merren me aktivitete sportive që përdorin shumë krahun dhe bërrylin (tenis, baseball apo edhe punë tjera fizike), prandaj quhet edhe \”bërryli i tenistit\”. Kryesisht i prek pacientët  pas moshes 40 vjeqare …

Dhimbja e bërrylit (Epikondiliti) Read More »

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik?

Dhimbja e nervit ishiatik është dhimbje e ekstremiteteve te poshtme që rezulton  si pasoje e ngacmimit  të nervit ishiatik. Dhimbja e nervit ishiatik ndjehet ne menyre tipike ne pjesen e prapme te fundit te shpines ne zonen lumbale dhe shtrihet ne pjesen e prapme te kofshes deri tek niveli i gjurit apo edhe me poshte.    Nervi ishiatik  eshte nervi …

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik? Read More »

Displazia zhvillimore koksofemorale-luksacioni i kukave tek femijet (DZHK)

Është sëmundja më e shpeshtë kongjenitale e skeletit, e karakterizuar nga paqëndrueshmëria e artikulacionit për shkak të laksitetit të kapsulës artikulare dhe ligamenteve që e rrethojnë artikulacionin apo për shkak të displazisë së lindur të folesë acetabulare.  Vërehet një keqformim i kërcit acetabular dhe kontrakturë muskulotendinoze rreth artikulacionit. Ndryshimet në kocka dhe indet e buta …

Displazia zhvillimore koksofemorale-luksacioni i kukave tek femijet (DZHK) Read More »

Fasciti plantar (dhembja në shputë)

Fasciti plantar ёshtё njё sindromё nga mbingarkesa e cila çon nё çarje tё vogla tё pёrsёritura tё fashёs plantare sidomos nё origjinёn e saj nga kalkaneusi dhe ёshtё mё e shpeshtё tek meshkujt dhe tek personat mbi-peshё. Nё kёtё patologji mund tё jenё shkaktarё edhe faktorё tё tjerё mekanikё si deformime tё kёmbёs, elasticitet i …

Fasciti plantar (dhembja në shputë) Read More »