Luksacioni i bërrylit (dalja nga vëndi)

Artikulacioni i bërrylit megjithëse është shumë i kompletuar mund të luksohet (të dalë nga vëndi). Shpesh kjo ndodh pas një traume sportive (rugby, hockey, ski, basket, xhudo, surf, gara me motoçikleta, futboll). Luksacioni i bërrylit përfaqëson 10% të traumave të këtij artikulacioni. Egzistojnë dy lloje luksacionesh: luksacioni posterior (90% të rasteve) dhe luksacioni anterior (10% të rasteve). Ky i fundit mund të shoqërohet me një frakturë të olekranit duke pasur kështu nevojë për ndërhyrje kirurgjikale. Luksacioni i bërrylit nëse ndodh [...]

Luksacioni i bërrylit (dalja nga vëndi)2014-03-14T09:14:13+00:00

Ndrydhja (distorsioni) i kyqit të këmbës

Paraqet një nga traumat më të shpeshta në sport dhe jetë. Zakonisht dëmtohet kompartmenti i jashtëm (80% të rasteve) pas traumës së përthyerjes së këmbës nga brënda e cila shkakton tërheqjen apo këputjen e ligamenteve dhe  demtime të kapsulës artikulare. Traumat me përthyerje të këmbës nga brënda shkaktojnë një dëmtim të ligamentit deltoid i cili ndodhet në anën e brëndshme të kyqit të këmbës. Kur trauma është e fortë mund të ketë edhe thyerje të kockës maleolare të brëndshme ose [...]

Ndrydhja (distorsioni) i kyqit të këmbës2014-02-15T12:37:40+00:00

Artroza e kockave te legenit (coxarthrosis)

Artroza është një sëmundje e cila prek artikulacionet dhe shkaktohet nga dëmtimi i indit kërcor artikular që gjendet ndërmjet dy kockave. Humbja e këtij indi kërcor bën që kockat të fërkohen me njëra-tjetrën dhe të shtypen duke çuar në dhimbje, inflamacion dhe deformime të përhershme të artikulacionit.  Artroza zakonisht paraqitet në artikulacionet që kryejnë më shumë lëvizje, si për shembull artikulacioni i shpatullës, në pjesën cervikale të kolonës vertebrale (pengon në lëvizjen e kokës dhe mund të jetë e pranishme [...]

Artroza e kockave te legenit (coxarthrosis)2014-02-08T20:37:33+00:00

Spondiloza e unazave të shpinës

Spondiloza është bërë sëmundje e shpeshtë e njeriut bashkëkohor, i cili thjeshtë pothuajse për çdo gjë ka kohë, por më së paku ka kohë për vete.  Shenjat e para të kësaj sëmundje lajmërohen madje edhe në moshën më të re për shkak të mbajtjes së trupit në pozitë jo të duhur, ndoshta nga ndonjë lëndim i vogël, por duke shkaktuar pasoja ne shtyllen kurrizore. Ky problem nganjëherë kjo mund të ndodhë edhe për shkak të njërës këmbë më të shkurtër! Spondiloza [...]

Spondiloza e unazave të shpinës2014-02-01T20:25:56+00:00

Shputa e rrafshët (këmba dystaban)

Shputa e rrafshët (këmba dystaban-pes planus) Këmba dystaban, në ndryshim nga një këmbë normale e cila paraqitet me harkun fiziologjik, është e karakterizuar nga tabani i rrafshet -sheshtë. Kur fëmija fillon të ecë, indi lidhor apo konektiv i cili nuk është akoma pjekur si duhet dhe zhvillimi jo i plotë i muskujve, lejojnë një kënd të madh të lëvizshmërisë amortizuese të këmbës e cila shoqërohet me rrafshimin e tabanit hap pas hapi. Ky fenomen fillestar është një element i rëndësishëm [...]

Shputa e rrafshët (këmba dystaban)2014-01-09T19:23:30+00:00

Lëndimet e gjurit – Ligamenteve kolaterale

Ligamenti kolateral medial (LKM) dhe ligamenti kolateral lateral (LKL) janë dy struktura të ngjitura nga kocka e femurit tek kocka e tibisë në anën e brendshme dhe të jashtme të gjurit. Funksioni i tyre është të ndalojnë ose të paktën të kufizojnë zhvendosjen e kockave të femurit dhe tibias kur këmba perdredhet nga jashtë ose brënda. Dëmtimet: Bëhet fjalë për një dëmtim shumë të shpeshtë pas një traume përdredhëse (shpesh edhe të thjeshtë) kur përthyhet gjuri nga jashtë ose nga brënda. [...]

Lëndimet e gjurit – Ligamenteve kolaterale2014-01-04T11:27:20+00:00

Dhimbja e bërrylit (Epikondiliti)

Bëhet fjalë për një patologji që karakterizohet nga dhimbje në pjesën anësore të bërrylit (epikondili), e cila prek kryesisht (por jo vetëm) pacientë që merren me aktivitete sportive që përdorin shumë krahun dhe bërrylin (tenis, baseball apo edhe punë tjera fizike), prandaj quhet edhe "bërryli i tenistit". Kryesisht i prek pacientët  pas moshes 40 vjeqare dhe rrallë më herët. Prekën njëlloj meshkujt dhe femrat.  Ndër shkaqet më të mundshme është mbingarkesa funksionale, degjenerimi i tendineve ekstensore, aktivitetet kronike dhe të [...]

Dhimbja e bërrylit (Epikondiliti)2014-01-12T22:24:58+00:00

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik?

Dhimbja e nervit ishiatik është dhimbje e ekstremiteteve te poshtme që rezulton  si pasoje e ngacmimit  të nervit ishiatik. Dhimbja e nervit ishiatik ndjehet ne menyre tipike ne pjesen e prapme te fundit te shpines ne zonen lumbale dhe shtrihet ne pjesen e prapme te kofshes deri tek niveli i gjurit apo edhe me poshte.    Nervi ishiatik  eshte nervi me i gjate i trupit qe fillon qe nga shtylla kurrizore ne zonen lumbale dhe zbret poshte deri ne fund te ekstremiteteve te poshtme. Cilat [...]

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik?2013-10-05T08:32:06+00:00

Displazia zhvillimore koksofemorale-luksacioni i kukave tek femijet (DZHK)

Është sëmundja më e shpeshtë kongjenitale e skeletit, e karakterizuar nga paqëndrueshmëria e artikulacionit për shkak të laksitetit të kapsulës artikulare dhe ligamenteve që e rrethojnë artikulacionin apo për shkak të displazisë së lindur të folesë acetabulare.  Vërehet një keqformim i kërcit acetabular dhe kontrakturë muskulotendinoze rreth artikulacionit. Ndryshimet në kocka dhe indet e buta tentojnë të rëndohen me kalimin e moshës dhe kthehen në permanente nëse sëmundja lihet pa trajtim. Vetëm në 2% të rasteve ka një dalje të [...]

Displazia zhvillimore koksofemorale-luksacioni i kukave tek femijet (DZHK)2013-08-02T08:22:47+00:00

Fasciti plantar (dhembja në shputë)

Fasciti plantar ёshtё njё sindromё nga mbingarkesa e cila çon nё çarje tё vogla tё pёrsёritura tё fashёs plantare sidomos nё origjinёn e saj nga kalkaneusi dhe ёshtё mё e shpeshtё tek meshkujt dhe tek personat mbi-peshё. Nё kёtё patologji mund tё jenё shkaktarё edhe faktorё tё tjerё mekanikё si deformime tё kёmbёs, elasticitet i reduktuar i tendinit tё Akilit, ose kёpucё tё papёrshtatshme. Pacientёt ankohen pёr dhimbje akute nё shputёn e kёmbёs e pёrqёndruar kryesisht nё zonёn e thembrёs. [...]

Fasciti plantar (dhembja në shputë)2013-07-27T12:12:32+00:00

Gonartroza (artroza e gjurit)

Është sëmundja degenerative më e shpeshtë që kap artikulacionin e gjurit. Bëhet fjalë për një konsum të sipërfaqes artikulare të kockave që përbëjnë artikulacionin e gjurit: patela, tibia dhe femuri. Kërci që vesh këto sipërfaqe me kalimin e kohës konsumohet, hollohet deri sa del kocka që është nën të. Gonartroza është një sëmundje tipike e moshave të thyera. Faktorët të cilët çojnë në këtë sëmundje janë të shumtë, qoftë të trashëguar dhe qoftë të shtuara gjatë jetës, si trauma, fraktura, [...]

Gonartroza (artroza e gjurit)2013-07-25T09:13:10+00:00

Dhembjet e qafes (cervikalgjite) dhe trajtimi i tyre

Shkaqet mund të jenë të shumta: traumatike (pas përplasjeve apo tërheqjeve muskulare), muskulare (në personat që punojnë gjatë në kompjuter ose në mjedise me ajër të kondicionuar), të lindura (nga problemet e muskulaturës skeletike), nga disfunksioni i boshtit endokrin (tiroiditet) dhe somato-emocionale.  Përsa i përket shkakut të fundit, është parë që persona që janë shumë emotivë ose të stresuar shfaqin më shpesh dhimbje të qafës, që probabilisht shkaktohet nga tensioni i shtuar muskular. Të dy sekset preken njëlloj nga dhimbjet e qafës. Simptomat Simptomat janë të shumëllojshme, duke filluar me [...]

Dhembjet e qafes (cervikalgjite) dhe trajtimi i tyre2013-07-23T07:44:16+00:00

Skolioza, shkaqet dhe trajtimi

Eshtë një situatë patologjike që përfshin një deviacion lateral dhe rrotullues të shtyllës kurrizore. Nganjëherë rrotullimi përcakton edhe një deformim të kafazit të kraharorit dhe të organeve që përmbahen në të (zemra, mushkëritë dhe diafragma). Skoliozat mund të klasifikohen në varësi të etiologjisë së tyre: ·         80% e tyre janë me origjinë idiopatike (pa një shkak specifik). ·         Skolioza të bashkëlindura, që e marrin origjinën nga defekte të organogjenezës gjatë periudhës embrionale. ·         Skolioza neuromuskulare (nga poliomieliti, osteodistrofia etj.). Skolioza [...]

Skolioza, shkaqet dhe trajtimi2013-07-22T09:50:42+00:00

Osteoarthroza e Gjurit

Osteoarthroza , njohur edhe si semundja degjenerative e nyjeve, ndodh kur kerci ndermjet dy kockave prishet dhe kockat fillojne te ferkojne njera me tjetren ne nyje (hapesira ku dy kockat afrohen). Kjo çon ne dhimbje, enjtje, nje ulje te levizjes se nyjeve, keputje, ose formimin e bulktheve kockore. Nderkohe qe osteoartroza mund te ndodhe ne çdo nyje , osteoartriti i gjurit eshte forma me e zakonshme. Personat me te goditur jane me te vjeter se 45 vjeç. SHKAQET Mund te [...]

Osteoarthroza e Gjurit2013-04-01T15:56:39+00:00

Sëmundja Degjenerative e Diskut intervertebral

Sa me shume qe behemi me te vjeter ne fillojme te ndjejme dhembje ne shpine e cila dhembje nuk i referohet ndonje incidenti por si pasoje e degjenerimit te diskut apo edhe dobesimit te muskujve. Edhe kur jeni te rinje mund te keni dhembje te shpines por kjo i atribuohet ndonje shkaku apo incidenti qe shpien deri tek lendimet e rastit. Ne dekaden e trete apo te katert ju mund te filloni te ndjeni dhembje te shpines e cila mund [...]

Sëmundja Degjenerative e Diskut intervertebral2013-03-30T21:14:25+00:00
Go to Top