Probleme neurologjike

Çfarë është skleroza multiple dhe si trajtohet ?

Skleroza multiple është një patologji e sistemit nervor qëndror për të cilen shkaqet janë të panjohura  pavarësisht kërkimeve të shumta të shkencore  në vitet e fundit, mirpo këto kërkime kanë sjellë informacione më të kuptueshme në lidhje me sëmundjen dhe me metodat trajtuese të kësaj patologjie. Skleroza multiple është një sëmundje autoimune dhe është e vështirë …

Çfarë është skleroza multiple dhe si trajtohet ? Read More »

Paraliza faciale ose paraliza e fytyrës

Paraliza faciale ose paraliza e fytyrës është një sëmundje që vjen nga demtimi e nervit të shtatë të kokës, i cili inervon muskujt e fytyrës (të ballit, të kapakëve të syve, faqeve, buzëve etj.). Dëmtimi i tij bëhet nga të ftohtit (rrymimi i ajrit), infeksionet (gripale, otitet, etj.), shtypjet e nervit përgjatë rrugës së tij …

Paraliza faciale ose paraliza e fytyrës Read More »

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik?

Dhimbja e nervit ishiatik është dhimbje e ekstremiteteve te poshtme që rezulton  si pasoje e ngacmimit  të nervit ishiatik. Dhimbja e nervit ishiatik ndjehet ne menyre tipike ne pjesen e prapme te fundit te shpines ne zonen lumbale dhe shtrihet ne pjesen e prapme te kofshes deri tek niveli i gjurit apo edhe me poshte.    Nervi ishiatik  eshte nervi …

Çfarë është dhimbja e shpines me prejardhje nga nervi ishiatik? Read More »

Infarktet e pa diagnositifikuara ne tru me pasoja

‘Mini’ goditja në tru quhet ‘mini’ sepse është njëkohësisht e vogël, e shkurtër, e butë. Një studim i ri sugjeron se ndërsa simptomat e mini goditjeve në tru kanë prirje të jenë më të buta apo të kalojnë lehtë, ato mund të lënë pasoja serioze nëse nuk trajtohen. Por për arsye se simptomat janë të lehta …

Infarktet e pa diagnositifikuara ne tru me pasoja Read More »

Çfarë është Radikulopatia e qafës ?

Radikulopatia e qafës është një dëmtim ose çrregullim i funksionit nervor që rezulton me një komprimim të njeres nga rrenjet nervore tek unazat e qafes. Dëmtimi në rrënjët nervore në regjionin e qafës mund të shkaktojë dhembje dhe humbje të ndjesisë në pjesë të ndryshme të gjymtyrëve të sipërme, varësisht nga niveli i dëmtimit të …

Çfarë është Radikulopatia e qafës ? Read More »

Dhëmbjet e shpines (hernia diskale), trajtim konzervativ apo me operacion ?

Jo operacionit. Është një gabim që duhet ta shmangni. Nëse keni dhimbje te pjeses se poshtme te shpines e cila vjen si pasojë e sëmundjes së Hernis Diskale, mirë është të gjeni shpëtim nëpërmjet trajtimit fizioterapeutik dhe jo nepermjet nderhyrjeve kirurgjikale. Studimet thonë se ata që janë operuar jo vetëm që nuk kanë shpëtuar nga …

Dhëmbjet e shpines (hernia diskale), trajtim konzervativ apo me operacion ? Read More »